Noter onaylı yeminli tercüme nedir?
Yeminli olarak tercümanlık yapmakta olan tercümanların noter tarafından tasdiklenen işlemlere denir. Yapılmakta olan yeminli tercümede yemin zaptı olan tercümanın mühür ve imzası bulunmak zorundadır. Belge tercüman tarafından onaylandıktan sonra daha çok resmi hüviyet kazanması için yeminli tercümanın bağlı olduğu noterden tasdik yapılması gerekmektedir.
Noter onaylı yeminli tercüme hizmetlerine niçin ihtiyaç duyulmaktadır?
Resmi evrakların çoğuna noter onaylı yeminli tercüme işlemi yapılmaktadır. Örnek olarak mahkeme, konsolosluk ve tüm devlet dairelerinde çevrilen dokümanın tam bir resmi belge sunulması gerektiğinden bu unvan da sadece noter onaylı yeminli tercüme yapılarak kazandırılmaktadır.
Noter onaylı yeminli tercümeler tüm evraklara uygulanmak zorunda mıdır?
Noter onaylı çeviri tüm kuruluş ve kurumlar tarafından istenmemektedir. Sunacağınız makamlara göre değişiklik göstermektedir, sizde belgeyi sunacağınız kuruma sormalısınız. Çevirisi yapılan evrakın noter onaylı olmasını yetkili makam tarafından sizlere verilen veya internet sitelerinden bilgi alabilirsiniz.
Noter onaylı yeminli tercüme ile onay olmadan tercümeler arasında fiyat farkı var mıdır?
Noter onaylı çeviri hizmetlerinde çeviri fiyatı farklılık göstermeksizin, noter onayı yeminli tercüme işleminden geçtikten sonra noter tarafından hesaplanır ve çeviriden ayrı bir ücret olarak ödenmektedir, noter fiyatları senede iki kez zamlı olarak yansıtılır her sene başında noterler birliği tarafından zamlı fiyat belirlenir ve uygulanır, her sene mart ayında ikinci bir zam uygulanır. Noterler arasında il ilçe ve semtlere göre değişiklik gösterir, bazı noterlerde sayfa başı veya harf yoğunluğuna göre fiyat farkı gösterebilir.
Noter tasdik işleminden sonra yapılan başka işlem var mıdır?
Noter onay işleminden sonra eğer yurt dışında kullanılacak ise bazı kurum veya konsolosluklar bu işlemlerden sona ülkelere göre değişiklik gösteren kaymakamlık veya valilik onayına yani apostil şerhine ihtiyaç duymaktadır.